Avui coneixem la notícia, mai esperada, del tancament per part de NISSAN de les tres plantes que operen a Catalunya. Un tancament que, si bé ja no agafa de sorpresa, sorprèn per la rapidesa i la nul·la negociació amb els comitès d’empresa i els governs catalans i espanyols.

Parlem en aquest cas, d’un sector que representa més del 10% del PIB català i d’una facturació d’aproximadament 23.000 milions d’euros, segons dades del CIAC, que el situen com el segon sector amb més pes del país, amb un total d’un 143 mil treballadores i treballadores entre contractes directes i indirectes. Per fer-nos una idea de la importància del sector a Catalunya, un de cada cinc cotxes que es fabriquen a Espanya, està fet a Catalunya.

No és moment de partidismes, fet que la posició ha de ser comuna, però exigim que la coordinació entre Govern espanyol i Generalitat de Catalunya sigui la correcta perquè això tingui un bon final.

El drama de la NISSAN no deixa de costat al Baix Llobregat. Dels quasi 3 mil treballadors/es directes que té l’empresa, uns es troben a la planta de Sant Andreu de la Barca, que també tancarà. Pot semblar una dada petita (un 7,4% del total de la plantilla), però pot arribar a ser més elevada si compten tots els treballadors/es associats a l’empresa, és a dir, tots aquells que treballen en el proveïment del material i d’altres que fan possible la viabilitat de NISSAN. D’aquests es calculen que seran uns 20 mil treballadors els que probablement es veuran afectats, molts d’ells residents a la nostra comarca.

Aquesta decisió atempta directament a un sector que ens ha tornat a demostrat al llarg d’aquesta crisi la flexibilitat que pot arribar a tenir si hi ha una inversió i una aposta real i adient. En pocs dies, van passar de fer les diferents peces per als cotxes per fer respiradors. Aquest també és el camí.

És per això que com a Joventut Socialista del Baix Llobregat afirmem:

  1. Expressem el nostre suport als treballadors i treballadores que es troben en vaga indefinida des del 4 de maig i ens sumem a les seves reivindicacions tot enviant el nostre escalf en aquests moments difícils.
  2. Reclamem a l’empresa NISSAN que repensin la seva decisió i que actuïn sota el principi de responsabilitat social. No poden deixar a prop de 25 mil famílies a l’atur, sense una negociació i un pla de reconversió de l’empresa adient.
  3. En el cas que la decisió sigui ferma, és la responsabilitat de les administracions competents el vetllar per assegurar una ràpida reinserció dels treballadors afectats i un pla de reconversió tecnològica per a les empreses proveïdores. No podem perdre el talent del pais i per tant, l’hem d’ajudar a continuar creixent i sent competitius en l’escena global.
  4. Fer un pla, amb el conjunt d’actors socials (sindicats, patronal, etc) i les administracions afectades (Govern d’Espanya, Govern de la Generalitat, Diputacions i Ajuntaments) per re impulsar la industria catalana i fer-la virar cap a una  verda, sostenible i socialment justa. Sense un pla d’innovació tecnològica i de reconversió industrial, no ho aconseguirem.
  5. Potenciar les FP Duals tècniques per generar força de treball de qualitat per fer possible aquesta reconversió.

Sense indústria, no hi ha futur.

#FuturoParaNissanYa

Baix Llobregat, 29 de març de 2020.

 

*Foto portada: Jordi Milian. Ràdio Sant Andreu

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here