Marc Aguilà Secretari de Política Institucional de la JSC Baix Llobregat Regidor a l'ajuntament de Sant Boi pel PSC de Sant Boi de Llobregat
Els ajuntaments, el món local i en definitiva la política municipal surten reforçades i amb nota positiva d’aquesta crisi sanitària, un cop més, els millor valorats per la ciutadania.
Aquest fet no és fruit de la casualitat, hi ha diversos factors, des del meu punt de vista, claus perquè això sigui així.
En primer lloc, la proximitat. És molt més fàcil establir una comunicació fluida i sincera en molts casos enfortides per la complicitat del veïnatge entre els i les representants i la ciutadania.
En segon lloc per la utilitat, i aquesta utilitat real, també radica en la idea de la immediatesa en l’actuació. Si alguna cosa distingeix als ajuntaments, és la presa de decisions ràpida i l’adaptació a l’entorn i circumstàncies. En definitiva si comparem els ajuntaments amb les administracions supralocals, ja siguin Comunitats Autònomes o Estat les podem definir com organitzacions àgils i dinàmiques que permeten orientar i implementar polítiques de manera més eficaç en molts casos que les altres administracions.
La política local és contacte permanent amb la ciutadania, es critica constant al peu del canó, són felicitacions per les actuacions, però sobretot és la trinxera, és la primera línia, és on s’adrecen les demandes, i això també reconforta, ja que quan les coses es fan bé, es veu i viu en primera persona.
Ara bé, en aquesta crisi s’ha vist un cop més que les competències i les incumbències, no sempre van de la mà.
Hem vist com els ajuntaments, que tenen nul·les competències en matèria sanitària (però no en salut pública), han donat la cara, i no han defugit de les reclamacions que els hi arribaven tot i no ser competents, però tot el que passi als nostres municipis ens incumbeix.
S’han ajudat a l’aprovisionament dels CAPs, dels Hospitals, de les residències, ajudat a l’alumnat a superar l’escletxa digital… tot això també ens toca, perquè a la nostra ciutadania l’afecta, i tot i no ser competents en la matèria, resolem, busquem solucions i ràpidament les posem en marxa.
La JSC igual que el PSC som organitzacions municipalistes, creiem en la proximitat, en el coneixement de la realitat pam a pam, en buscar sempre la millor solució pels veïns i veïnes de les nostres ciutats i pobles, i per això podem dir que les trinxeres, els ajuntaments, són un dels valors més grans que tenim.
Amb perspectiva s’haurà de fer una anàlisi de l’actuació de cada govern, de cada nivell d’administració, i crec que la idea de la descentralització, de les polítiques a mida per les persones, de la proximitat i confiança entre la ciutadania i els representants, exigeix reforçar el paper dels ajuntaments, de dotar de recursos tant humans com econòmics i de gestió a aquests i de posar sobre el paper el que sens dubte, és una realitat.