Morgana Vargas
Secretària de Nova Ciutadania JSC Baix Llobregat
@morgana_vargas_

Sembla ser que hi ha virus que no només ataquen la salut, sinó que, a més a més, incideixen en el sí de la societat, agreujant-ne simptomatologies com l’odi, la xenofòbia, l’exclusió i la discriminació. 

Diuen que en temps difícils, com poden ser els d’una pandèmia, es gesten coses bones de tant en tant. N’estic convençuda d’això, sí, però, sense cap mena de dubte, també es continuen succeint injustícies, una rere l’altra. 

El coronavirus no només ha esdevingut una epidèmia que afecta la salut física de les persones en un món globalitzat. La situació actual no només es tracta d’una crisi sanitària, tampoc serà recordada tan sols com una d’econòmica; hi ha una afecció molt més profunda, la qual també fa referència a una crisi social i de valors. I és que les conseqüències d’aquest virus no es poden reduir només a un número de contagis. Perquè n’hi ha moltes més víctimes, víctimes invisibilitzades i, alhora, atacades per la propagació d’una altra malaltia, l’odi. 

L’odi és una patologia altament contagiosa, afavorida pel creixement de la por. Por del que no entenem, por d’allò diferent i, sobretot, por d’allò desconegut. I, quan parlem d’una epidèmia com la de la COVID-19, n’hi ha moltes, moltíssimes, de coses desconegudes, i les fake news semblen ser l’altra gran pandèmia que assola el planeta. 

Diferents estigmes socials avancen ràpidament vinculant-se al virus i, és en aquest context, que anem coneixent fets esgarrifosos, com casos d’agressions físiques a persones amb trets asiàtics, discursos plens d’odi que acusen minories ètniques de l’expansió del virus o polítics que advoquen per denegar a les persones migrants l’accés als serveis de salut. 

Els casos aïllats cada cop són menys aïllats i aquest odi es va propagant en forma de metàstasi entre els diferents estrats de la societat, convertint el virus en un motiu més de discriminació. 

Ja no ens sorprenen el rebuig ni els atacs perpetrats a minories socials, així com tampoc ens ha sorprès quan el blanc de les paraules hostils han estat persones que sortien al carrer exercint el seu dret, com nenes i nens amb autisme, gent gran passejant el gos o, fins i tot, quan es tracta de persones que s’hi juguen la pell cada dia oferint-nos serveis essencials als hospitals, als supermercats, al transport. 

La por és l’aliada més forta del virus, revifa la flama de la desinformació i la discriminació durant aquests dies es fa més visible, fent dels gestos d’intolerància una actitud cada cop més habitual. Pel bé de tothom, ens convé començar a aplicar la vacuna de la igualtat i l’empatia contra l’odi creixent en l’actual context de crisi sanitària, econòmica i social, i això només es pot aconseguir fent servir tots els mecanismes al nostre abast per denunciar i combatre qualsevol tipus de desigualtat. L’aplaudiment més fort i necessari que podem fer enfront de l’odi, la por i la desinformació és el del respecte, la tolerància i la informació ben contrastada.

Imatge de l’article

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here